Legemiddelmisbruk
Også lovlig legeforskrevne midler kan være vanedannende dersom de tas over lang tid og/eller i store doser. Forsøk på å redusere bruken eller slutte kan da føre til betydelige abstinensplager. Spesielt gjelder dette midler i benzodiazepingruppen, slik som angstdempende og søvnfremmende medikamenter, samt enkelte smertestillende opioider. Selv etter tre-fire ukers bruk kan man ha utviklet en begynnende vanedannende tilstand.
Det må også nevnes at langtidsbruk av antidepressiva og antipsykotika kan gi kraftige abstinensplager i en nedtrappingsfase, og at enkelte derfor blir stående på dem i flere år, selv om grunnlidelsen (f. eks. depresjon) i seg selv er ferdigbehandlet. Dette er et tema det dessverre ikke blir snakket så mye om i fagmiljøene, og påvirkning fra farmasøytisk industri kan ha bidratt til dette. Etter mitt syn er det likevel viktig at det finnes et behandlingstilbud også for dem som ønsker å redusere på dosene eller komme seg av slike medikamenter.
Behandling
Sentralt i behandlingen er å bli enige om en nedtrappingsplan. Hvor lang tid nedtrappingen kan ta, varierer fra individ til individ, og enkelte trenger oppfølging i flere måneder, med muligheten til å kunne justere dosen noe opp i spesielt krevende perioder, slik som ved uforutsette hendelser/livskriser. Motivasjonsarbeid er sentralt, og kognitiv atferdsterapi kan ha god effekt.
Psykiater Hans Steinkjer er lokalisert sentralt i Oslo, og har lang erfaring med utredning og behandling innen fagfeltet.