OCD og tvangstanker

OCD (Obsessive Compulsive Disorder), eller tvangslidelse som den heter på norsk, kjennetegnes av tilbakevendende foruroligende tvangstanker, oftest ledsaget av tidkrevende tvangshandlinger, høyt angstnivå og unngåelsesatferd.

Hva er tvangstanker?

Tvangstanker er tanker som kommer om og om igjen, gjerne mange ganger daglig. Tankene er påtrengende og skremmende, f. eks. tanker om å være skitten, om å smitte andre, om å skade andre uten å ønske dette, om å handle på impuls. Det hjelper lite å prøve å la være å tenke dem.

Tvangslidelse Oslopsykiater
Tvangslidelse

Hva er tvangshandlinger?

Tvangshandlinger er handlinger som utføres i forsøk på å nøytralisere en tvangstanke, som utføres unødig ofte, lenge og gjerne på en rituell måte. Et eksempel kan være en person som har tanker om å være skitten, og som derfor bruker mange timer hver dag på håndvask, dusjing, bytte av klær, vasking av dørhåndtak osv. Et annet eksempel kan være en person som er redd for brann i elektriske apparater, og som sjekker disse mange ganger før han går ut, avbryter turen tidlig for å gå hjem og sjekke igjen, eventuelt ikke går ut i det hele tatt med mindre en annen person passer på hjemme. Ved forsøk på å motstå tvangshandlingene, blir straks tvangstankene og den ledsagende angsten mer intens.

Behandling OCD og tvangstanker

Mange opplever betydelig skamfølelse over denne lidelsen, og ofte unnlater å ta opp temaet selv med fastlegen. Dette selv om det finnes effektiv behandling mot lidelsen, som kognitiv atferdsterapi med responsprevensjon og medikamentell behandling.

Om kognitiv atferdsterapi hos Oslopsykiater

Psykiater Hans Steinkjer er lokalisert sentralt i Oslo, og har lang erfaring med utredning og behandling av OCD og tvangslidelse.

Ta kontakt

Du kan ringe (91510699), sende sms eller benytte kontaktskjemaet, så avtaler vi en uforpliktende samtale om hvordan du best kan få hjelp med dine problemer.